Монтескьо

Монтескьо (1689-1755)

Монтескьо

Монтескьо - снимка Уикипедиа

Шарл Луи де Секонда, барон дьо Ла Бред и дьо Монтескьо, известен като Монтескьо (Montesquieu) , е френски писател, юрист и социолог, романист, философ и политически мислител от периода на Просвещението. Неговото име е свързано с теорията за разделението на властите, станала основа на много от модерните конституции.

Монтескьо е роден на 18 януари 1689 година в благородно семейство, в замъка на Ла Бреде, близо до Бордо, в югозападната част на Франция. Син е на Жак дьо Секонда, който произхожда от благородническо семейство и Мари-Франсоаз де Песнел, баронеса дьо Ла Бреде. На 7-годишна възраст той губи майка си. Започва образованието си в колежа на Харкорт в Париж и учи философия. През 1714 година става член на Парламента в Бордо. На 30 април 1715 година се жени за Жанa дьо Лартиг, протестантка от богато семейство. След смъртта на чичо му, той наследява голямо състояние. Но едновременно с това получава титлата барон дьо Монтескьо и същата година става председател на Парламента (1716).

Монтескьо се отнася с голяма пристрастеност към правните въпроси, науката и научните експерименти по анатомия, ботаника и физика. Пише редица научни статии. Добре приет е в Академията на науките в Бордо, където се обсъждат редица научни и философски въпроси. По-късно проявява интерес към политиката, литературата и философията. Политическите събития в Англия и Франция оказват голямо влияние върху бъдещите му възгледи. Той пръв предлага разделянето на властта на законодателна, изпълнителна и съдебна, като се противопоставя на монархията, на нетолерантността и на войната. Осъжда всяка форма на човешко примирение независимо дали става въпрос за подчинение на църквата или на държавата.

Славата му нараства с публикуването на “Персийски писма” (1721). Произведението е публикувано анонимно, но името на автора не остава в тайна за дълго. В този епистоларен роман той разкрива абсурдността на съвременното френско общество. Следват “Разсъждения върху причините за величието и упадъка на римляните” (1734), което също получава голяма популярност.

Монтескьо посещава литературните салони и клубове и си създава контакти с много литератори, учени и дипломати. Сред тях са френският изследовател по спорните въпроси на международното право Габриел Мабли, Хенри Боклем, немският географ Фридрих Ратцел и руският социолог Лев Мечников. Заедно с Жан-Жак Русо и Джон Лок, Монтескьо е считан за основоположник на съвременните форми на представителната демокрация.

През 1726 година Монтескьо продава офиса си, за да плати натрупаните дългове. Той пътува много и прекарва значително време в различни европейски страни – Австрия, Италия, Франция, Унгария, Германия, Холандия и Англия. По време на пътуванията си наблюдава внимателно и изучава политиката, икономиката и нравите в отделните страни. На 12 май 1730 година се присъeдинява към масонството.

През 1734 година Монтескьо се връща в замъка Ла Бреде. Тук подготвя работата на живота си – “За духа на законите”. Произведението му е публикувано анонимно през 1748 година, за което му помага мадам дьо Тенчин. Утвърждава се като истински шедьовър и има голям успех. В него той определя основните принципи на икономическата и социалната наука и се фокусира върху същността на либералната мисъл. Въпреки че книгата не се приема добре във Франция, тя получава голям успех във Великобритания. След публикуването й Римокатолическата църква забранява творбите на Монтескьо.

Политическите и правните идеи на Монтескьо оказват пряко влияние върху създаването на конституцията на Съединените щати и на конституционното законодателство на Франция. Още докато е жив той получава европейска известност благодарение на произведението си “За духа на законите”.

С течение на времето Монтескьо напълно изгубва зрението си. Умира от треска на 10 февруари 1755 година в Париж. Погребан е в параклиса на Сент Женевиев.

This entry was posted in Монтескьо and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>